Persoonlijk ervaring

In december 2018 ben ik begonnen met stottertherapie in Nijmegen. In september dat jaar was ik begonnen met een nieuwe functie en daarvoor moest ik een opleiding en stage volgen. Deze stage was tijdelijk in een totaal andere werksetting. De opleiding, stageplek, nieuwe collega’s en ander ritme zorgden ervoor dat ik het stotteren niet onder controle had.

Vooral emotioneel had ik hier erg zwaar mee. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt dat ik weer graag therapie wilde, want zo ging het niet langer meer. Mijn vriend heeft mij geholpen met deze zoektocht en uiteindelijk kwamen wij via een tip bij stottertherapie Nijmegen. Dit was de dichtstbijzijnde locatie bij ons vandaan.

Tijdens het kennismakingsgesprek kwam naar voren dat therapie wat voor mij kon gaan betekenen. Ik ben er vanaf dat moment ook voor gegaan.
Nu een aantal maanden later, merk ik en mijn omgeving dat het beter gaat. Het stotteren zal nooit verdwijnen, maar het gevoel erbij is wel anders. 
Het stotteren mag er zijn, nare gedachten erken ik, maar ik doe er niets mee. In plaats van in mijn hoofd bezig te zijn tijdens het stotteren, ben ik bezig om te ervaren wat er op dat moment gebeurd en probeer ik die spanning los te laten. Ik durf ook meer. Ik durf vaker vragen te stellen in grote groepen en ik durf te zeggen wat ik wil zeggen in veel situaties.

Ik heb zelfs twee keer een presentatie gegeven wat beter ging als verwacht. Dat geeft zelfvertrouwen! Ik heb nog een hele weg te gaan, ik moet de controle over het stotteren los laten, maar ik heb er vertrouwen in dat het mij gaat lukken!