Stottertherapie groepen

In de praktijk kunnen verschillende groepstrainingen gegeven worden

Kinderen in de bovenbouw

Basisschoolleeftijd (10-12 jaar):
Ter voorbereiding op de middelbare school 12-15 keer anderhalf uur, minimaal 3 kinderen.

Jongerengroep

Indien voldoende aanmelding kan geadviseerd worden mee te doen aan een groepstraining.
Deze kunnen tevens een voorbereiding zijn op de RAP trainingen. zie groepstherapie.

5 bijeenkomsten van 2 uur.

Integrale Zorg Stotteren

De groepstherapieën van IZS  worden op een centrale locatie in Nederland gegeven door speciaal daarvoor opgeleide logopedisten-stottertherapeuten, die geregistreerd staan in het register IZS van de NVLF. Er zijn drie soorten groepstherapie binnen IZS:

  • De RAP training voor jongeren die stotteren (Relaxed Anders Praten)
  • De VIP training voor volwassenen die stotteren met de wens Vrijheid IPraten
  • De JES training voor volwassenen die stotteren en vooral aan hun spreektechniek willen werken (JEigen Spreken)
Ervaringen RAP groepstraining jongeren:

Ik vond de groep zelf ook heel leuk. Een van de belangrijkste dingen die ik daar geleerd heb, is zelfvertrouwen. Om meer voor jezelf op te komen en vooral om het stotteren te accepteren. Hoewel aan het begin van deze cursus mijn doel was om van het stotteren af te komen, heb ik er nu helemaal geen problemen meer mee. Ook heb ik geleerd om in mezelf te geloven en om door te zetten. Ik ben erg blij dat ik er heen ben gegaan en ik zou het aan iedereen aanraden. 

Voor mij was het een goede combinatie met mijn individuele therapie, waar ik mijn doelen van de groepstherapie met mijn stottertherapeute kon uitwerken en toepassen. De groepstherapie was ook geschikt om spreektechnieken toe te passen in de groep, bijvoorbeeld met een spreekbeurt of gewoon bij een gesprek met iemand. Ook was het wel interessant om andere stotteraars te zien en te horen hoe zij met het stotteren omgaan. Ik zou het zeker aan anderen aanraden om deze therapie te volgen, omdat het mij ook vooruit heeft geholpen.